Cukernatost

Pozor: Hraniční hodnota čisté sacharózy by ve Vašem kvasu neměla klesnout pod 1%, hrozí tzv. octovatění kvasu. 

Při měření kvasu je nutno odečítat procento necukrů v kvasu, které se liší podle ovoce. 

U měření Brix sacharometrem odečítáme látky necukerné dle druhů ovoce. Při měření klasickým cukroměrem se stupnicí ČNM jsou již látky necukerné odečteny v průměrné výši. V případě správného odečtu látek necukerných dle druhu ovocem nám stává výsledek přesnějším. 

Pro odečet použijte níže uvedené hodnoty dle druhů ovoce. 

Příklad odečtu: Naměříme-li refraktometrem 5% brix u kvasu z hrušek, musíme odečíst 3,5% 

Dle výše uvedené tabulky 3,5% tedy připadá na látky necukerné u hrušek. 

Naměřená hodnota refraktometrem: 5% Brix 

Látky necukerné u hrušek: Odečteme 3,5% 

Výsledek čisté sacharózy ve Vašem kvasu: 1,5% ( 5% - 3,5% = 1,5%) Měření cukernatosti kvasu v jednotkách brix 

Měření refraktometrem cukernatosti ovocných břeček je nutné převést jednotky brix na koncentraci čisté sacharózy. Příklad odečtů podle druhu ovoce: 
- Jablka: Obsah necukrů v kvasu 3% 
- Švestky: Obsah necukrů v kvasu 4% 
- Hrušky: Obsah necukrů v kvasu 3,5% 
- Třešně: Obsah necukrů v kvasu 5% 
- Maliny: Obsah necukrů v kvasu 3,5% 
- Ostružiny: Obsah necukrů v kvasu 3,5% 
- Meruňky: Obsah necukrů v kvasu 4% 
- Jahody: Obsah necukrů v kvasu 3,5% 
- Borůvky: Obsah necukrů v kvasu 3,5%

Tabulka kvašení